Cukier Brzozowy (ksylitol), 400g
Opis
Najważniejsze atuty cukru brzozowego
Zwykły cukier ma bardzo niekorzystny wpływ na zdrowie, dlatego coraz więcej osób decyduje się na zastąpienie go zdrowszą alternatywą. Znakomitą propozycją okaże się cukier brzozowy, który jest uznawany za naturalny słodzik. Jego specyficzne właściwości sprawiają, że jest on zalecany w przypadku wielu dolegliwości.
Podstawowe wiadomości o cukrze brzozowym
Cukier brzozowy jest produktem naturalnym, który wytwarza się na bazie roślin. Zazwyczaj wydobywa się go z kory brzozy fińskiej, ale można także wyprodukować go na bazie innych gatunków roślin. Występuje on głównie w owocach czerwonych, w tym w truskawkach, malinach i jagodach. Poza owocami, jego źródłem mogą być kolby kukurydzy oraz grzyby. Warto podkreślić, że w rzeczywistości cukier brzozowy nie różni się za bardzo od zwykłego, białego cukru. Jego cechą charakterystyczną jest wyczuwalny miętowy aromat. W dzisiejszych czasach cukier brzozowy jest wykorzystywany przy produkcji wielu produktów spożywczych, takich jak gumy do żucia, cukierki miętowe czy produkty kosmetyczne. Do tej ostatniej grupy należy zaliczyć przede wszystkim pasty do zębów oraz aerozole stosowane do udrażniania kanalików nosowych.
Idealna propozycja dla cukrzyków
Cukier brzozowy zaleca się przede wszystkim diabetykom, ponieważ w jego metabolizmie
prawie nie bierze udziału insulina, w rzeczywistości nie przyczyniając się do
zwiększenia poziomu cukru we krwi. Z cukrem brzozowym związany jest niski indeks
glikemiczny, dlatego powinny po niego sięgnąć wszystkie osoby zmagające się z
nieprawidłową tolerancją glukozy i tak zwaną insulinoodpornością. Oczywiście jest on
także zalecany w przypadku otyłości. Ponieważ posiada on znacznie mniej kalorii od
zwykłego cukru, stanowi znakomitą alternatywę w przypadku odchudzania. Jego stosowanie
wpływa także na wyraźne zmniejszenie apetytu na słodkie produkty spożywcze.
W rezultacie konsumenci cukru brzozowego nie odczuwają potrzeby ciągłego jedzenia
słodyczy, które są główną przyczyną nadwagi.
Cukier brzozowy, a choroby zębów
Tradycyjny cukier ma bardzo negatywny wpływ na zdrowie zębów, tymczasem jego brzozowy
odpowiednik pozytywnie oddziałuje na stan uzębienia. Cukier brzozowy jest zalecany w
przypadku profilaktyki przeciwko zmianom próchnicowym oraz poważniejszym chorobom
zębów. Jego główną zaletą jest błyskawiczne przywrócenie odpowiedniego pH w ustach,
chroniąc płytkę nazębną przed działaniem kwasów. Specjaliści podkreślają, jak ważne
jest przyzwyczajenie dzieci do smaku cukru brzozowego, który pomoże im ochronić zęby
przed problematycznymi schorzeniami.
W trosce o odporność organizmu
Niewiele osób jest świadomych tego, że cukier brzozowy pozytywnie wpływa na
wzmocnienie całego organizmu. Jest to związane przede wszystkim z normowaniem
równowagi kwasowo-zasadowej, poprzez zwalczanie nadmiaru różnych rodzajów bakterii.
Należy zauważyć, że tradycyjny cukier prowadzi do większego rozwoju bakterii i
drożdżaków, dlatego warto go odstawić na rzecz brzozowego odpowiednika. Specyficzne
właściwości cukru brzozowego sprawiają, że jest on zalecany osobom zmagającym się z
chorobami o podłożu grzybiczym.
Cukier brzozowy w kuchni
Cukier brzozowy jest znakomitą alternatywą dla standardowego cukru, dlatego można go
stosować przy wielu potrawach. Przede wszystkim jest on zalecany przy różnego rodzaju
wypiekach, nadając im specyficznego smaku. Z powodzeniem można go zastosować przy
pieczeniu sernika lub kruchych ciasteczek. Jest on również znakomitym składnikiem do
słodkich sosów, w tym między innymi do sosu karmelowego. Można go także dodawać co
ciasta naleśnikowego. W rzeczywistości cukier brzozowy sprawdzi się niemal w każdym
przepisie, w którym potrzebny jest tradycyjny cukier.
Kraj pochodzenia: Finlandia