Bez Czarny - Suszony Owoc 100g
Opis
Bez czarny (Sambucus nigra) to jedna z pierwszych roślin leczniczych docenionych przez człowieka. Rośnie w miejscach wilgotnych, na brzegach lasów, nad rzekami.
Czarny bez to jedna z najstarszych roślin leczniczych znanych w Europie. Odgrywał niezwykłą rolę w medycynie ludowej: w celach terapeutycznych stosowano wszystkie jego części, od kwiatów po korzenie. Owoce bzu czarnego są surowcem antocyjanowym, a co się z tym wiąże, wykazują właściwości antyoksydacyjne, czyli zdolność do wiązania wolnych rodników. Obecność pektyn ułatwia przygotowanie powidełek o odpowiedniej konsystencji, bogatych w witaminy (A, C i z grupy B) oraz w związki mineralne. Powidełka o niepowtarzalnym smaku pomocne są przy wrzodach i zaparciach. Owoce możemy także wykorzystać do zrobienia soku lub po prostu ususzyć i stosować, gdy potrzebujemy oczyścić organizm z egzogennych toksyn oraz szkodliwych produktów przemiany materii, w niestrawnościach, zaparciach oraz w przeziębieniu i różnych bólach.
DZIAŁANIE WSPOMAGAJĄCE:
– Zwalczają przeziębienie. Napary z kwiatów działają rozgrzewająco, napotnie i pomagają odkrztuszać wydzielinę z oskrzeli;
– Mają właściwości przeciwzapalne. Wodnych wyciągów z kwiatów bzu można używać do płukania jamy ustnej i gardła oraz do okładów na powieki przy zapaleniu spojówek. Sprawdzają się również przy przemywaniu skóry ze zmianami trądzikowymi lub zapalnymi;
– Działają moczopędnie. Herbatki z kwiatów lub owoców czarnego bzu stosuje się pomocniczo w leczeniu chorób układu moczowego i podczas kuracji oczyszczających;
– Wspomagają odchudzanie. Owoce czarnego bzu mają działanie przeczyszczające i często wchodzą w skład mieszanek odchudzających;
– Zwalczają wolne rodniki. Owoce są najbogatszym źródłem silnych przeciwutleniaczy
– antocyjanów. Zawierają też dużo witaminy C.
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Napar z owoców czarnego bzu: suszone owoce (łyżkę owoców) zalewa się zimną wodą i gotuje pod przykryciem 5–10 minut). Powidła z owoców czarnego bzu: Na 1 kg owoców około 400 g cukru, odrobina wody sok z cytryny – gotujemy do otrzymania odpowiedniej konsystencji. Jeśli obawiamy się pestek lub nie odpowiada nam ich obecność, możemy po krótkim zagotowaniu bez cukru przetrzeć przez sito, a potem otrzymany mus gotować z cukrem.
Przepis na nalewkę z czarnego bzu:
1. Owoce przepłucz na sicie, dobrze osącz, wsyp do słoja, zalej alkoholem.
2. Postaw w ciepłym, ciemnym miejscu. Po miesiącu przefiltruj.
3. Z wody i cukru ugotuj syrop, przestudź i połącz z alkoholem.
4. Po tygodniu przefiltruj, zlej do butelek, szczelnie zakręć i odstaw w ciemne,
średnio chłodne miejsce.
5. Nalewka jest gotowa po ok. 6 miesiącach
Składniki na nalewkę z czarnego bzu:
• 1 kg owoców czarnego bzu
• 1 l spirytusu 96 proc.
• 0,5 l wody
• 25 dag cukru