Cena
-
od
do
Jak dochodzi do zakwaszenia organizmu?
Jedząc i pijąc, dostarczamy organizmowi niezbędne składniki mineralne, potrzebne do utrzymania stanu równowagi kwasowo-zasadowej. Prawidłowe środowisko kwasowo-zasadowe jest jednym z podstawowych warunków prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Jeśli spożywamy zbyt duże ilości produktów kwasotwórczych, do których należą m.in. białka zwierzęce, węglowodany (np. cukier, mąka, jasny ryż, makaron), tłuszcz, kawa, czarna herbata, alkohol i nikotyna, w organizmie może powstać nadmiar kwaśnych pozostałości przemiany materii.
Poziom kwasów we krwi może ulec zwiększeniu również w wyniku stresu, pośpiechu, nadmiaru przyjmowanych leków, braku ruchu lub zbyt dużego wysiłku fizycznego.
Co powoduje zakwaszenie organizmu?
Kwasy powodują starzenie się tkanek, zmarszczki, bóle i opuchnięcia, ponieważ organizm zatrzymuje wodę, aby je rozcieńczyć i zapobiec zniszczeniom. Jeżeli jesteś zakwaszony organizm wyraźnie to komunikuje.
Bóle głowy, niestrawność, problemy skórne, częste zaziębienia, zawroty głowy, nudności, osłabienie fizyczne to tylko niektóre, najczęściej występujące objawy nadmiernej kwasowości. Zakwaszony organizm traci bardzo wiele energii, aby z trudem utrzymać prawidłowe pH krwi; ta energia mogłaby być użyta na przykład do likwidowania nadwagi.
UWAGA: Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak:
nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadaniu włosów.